Козирог
Козирог

Козирог

Аз действам

Първи управител: Сатурн

Втори управител: Уран

Ден: Събота

Цвят: Черен, лилав

Камък: Гранат

Метал: Олово

Стихия: Земя

Кръст: Кардинален

Козирога постоянното се стреми да си търси стабилно място в обществото. Кариерата за него е изключително важна. Смята се за знак на социалната йерархия. Много е дисциплиниран и законопослушен, защото счита, че това е най-краткият път към върха. В името на издигането и високата цел, която си поставя, е в състояние да търпи всякакви лишения и трудности.

След като придобие  власт, той се старае да постави всичко на точните места. Ръководи формално и спазва дистанция с подчинените си. Тъй като е консервативен по природа, Козирогът е склонен да почита традициите и нормите, което в най-лошия случай води до бюрокрация.

Този знак е много трудолюбив. Типичният Козирог винаги е натоварен с някаква работа, която върши много енергично и отговорно. Способен е да брани и себе си, и своите идеали.  

Козирога има добър аналитичен ум, насочен към практическа работа.

При него всичко трябва да е подредено, обича глобалните методи – създава си такива и намества всичко според тях.

Козирога е изключително избирателен и предпазлив в своите връзки. Проявява любов към изкуството, като, заради консервативността си, обикновено избира класиката.

Този знак не обича объркани и недоизказани неща. Благодарение на изключителната си рационалност той рядко е религиозен; следва традициите и нормите, които му налагат семейството или обществото. Във вярата би ценил точно тези неща: би постил, би ходил на служби, т.е. би спазвал формалните ритуали без да е кой знае колко вярващ.

Козирога може да изпълнява публично функции, но като цяло е „самотник”.

Козирога тълкува законите формално и често има закостеняла социална позиция. За него голямо значение има мнението на началника или на някой много влиятелен човек. Самочувствието му е обърнато навътре, затова лесно се подчинява на шефа, но при първия удобен случай е готов да го измести. За Козирога йерархията е важна. Целите му са доста конкретни, приземени и са по-скоро в материалната сфера, той не витае в облаците.

Козирогът е лишен от чувствителност, а интуицията му е слабо развита. Той често поддържа формални отношения и по-сдържано проявява чувствата си. Понякога, обаче, бариерата пада и тогава може емоционално да се взриви, но след това бързо охладнява. Когато се влюби, остава докрай верен на своя избор. В поведението си е много непластичен и бавно свиква с нови обстоятелства. Родителите  Козирози не разрешават на децата си да прекаляват със забавленията, контролират ги и те израстват сериозни. Т.е. Козирогът се държи на положение, но в емоционално отношение е инфантилен.      

Козирогът е знак на формата и затова чувства, че светът функционира според определени правила. Усеща Бог като архитект, създател на света. За Козирога Той е строг баща, който иска от всички да спазват неговите закони или заповеди.  В своя живот се опира на метода, логиката и не може да приеме нещо ирационално, защото тези работи са извън неговия свят и нарушават хармонията му. Тя за него се състои в спазването на закона. Оттук произтича строго определената йерархия в отношенията при Козирога: той смята, че трябва да уважава по-възрастните, а по-младите да уважават него. Като юноша може често да се бунтува и да демонстрира своята независимост, но той никога не се стреми да отхвърля авторитетите, а само иска да излезе извън тяхното влияние, за да стане самостоятелен. Така че един от начините на поведение при Козирога е да се държи отделно,  малко встрани.

При цялата му външна контактност, на Козирога е присъщо да е затворен и да се обгражда от другите със стена. Често това е един дълбок мистик, потопен в себе си, който гледа на света отстранено.

Стремежът към реда поражда в него силно желание всичко да предвиди. Иска да си организира живота по строги правила. Не обича промените и изненадите. Планира живота си много напред и е страшно недоволен, когато плановете му се рушат. Винаги избягва спонтанните решения. Максимално предпазлив е и от тук идва неговата отговорност, дребнавост и педантичност. Тъй като за него светът е много логичен, той се развива от миналото към бъдещето и смята, че това, което е било логично преди време, трябва да е актуално и сега. Козирогът е силно привързан към миналото. Предпочита не толкова да гледа напред, колкото назад – в корените и началото на нещата.      

Висшето умение на Козирога е да намери равновесие между индивидуалното и колективното.

Всеобщите закони и норми – това е идеалът за Козирога, защото законът охранява както отделния човек, така и обществото. Когато е на власт, той се стреми да съживи закона и да централизира властта.

В  личния си живот се изолира от чуждото влияние. Изобщо не обича странични хора да се бъркат в неговия подреден свят. Ако например някой се опита да му премести мебелите или дори само някоя вещ от бюрото, това предизвиква в него шок и ужас. В него присъства постоянно желание за надеждност и сигурност. Той се стреми сам да предвиди и контролира всичко.

Козирогът е крилатият козел, който излиза от морската пяна - символ на вечния стремеж на човека да израства, да достигне върха. Рогата му са разгърнати настрани в двете посоки, което говори за вечния закон на времето и единството на противоположностите.

В общуването с хора, които имат силен Козирог в картата, трябва да се действа бавно, последователно, но уверено и настойчиво. Трябва да бъдете доброжелателни и сдържани към тях, особено ако водите делови разговор или подписвате договор. Никога не изисквайте от Козирога моментален отговор, защото рискувате също толкова бързо да получите „НЕ” за такъв.

В професионално отношение Козирогът е непоклатим авторитет. Ако е в ролята на подчинен, той е великолепен изпълнител, но винаги ще се стреми да заеме началническия пост. Задълженията си изпълнява изключително съвестно, което очаква и от другите. Като съдии Козирозите са сурови, но справедливи. Измежду тях можем да срещнем големи бизнесмени и финансисти. Най-перспективни за тях са административните професии и дейности.  

Мъжете Козирози са най-отявлените консерватори и реалисти. Те са твърди, сурови и много практични. С голямо честолюбие и достойнство си пробиват път в живота. Рядко нещо може да ги накара да отстъпят от целта си. Всяка дейност планират предварително, начертават план за действие, предвиждат се възможните развръзки и последствия. Те са педантични и прагматични. Височините Козирогът постига благодарение на своето трудолюбие и усърдие. Те искат да получат всичко, което може, и го правят с пот на челото.

В партньорско отношение са надеждни и верни. Обикновено късно сключват брак. Чувствата си не демонстрират прекалено, но към семейните дела подхождат много отговорно, като се стараят да предпазят близките си от всякакви проблеми. На тях им е необходима вярна и сигурна партньорка, която да ги подкрепя. Любовта при тях идва с чувството за привързаност и чувството за дълг.

Жените Козирози се отличават със сериозност, трезва мисъл, разсъдливост, стремеж към самостоятелност.  Те притежават студен и практичен ум. Умеят да си поставят реални цели, които да постигат. Жената Козирог можем да наречем „желязната лейди”. Тя е самоуверена, взискателна и безкомпромисна. На работата си отдава огромно значение. Професионалният ръст може да е бавен, но сигурен. Често на равно с мъжете жените Козирози са ръководители от всякакъв ранг.

Не е лесно да ухажваш представителките на този знак. Те издигат между себе си и мъжа невидима бариера, което дори те самите не осъзнават. Мъжете усещат, че мимолетни връзки с такива жени са изключени, поради което ги ухажват, само ако имат сериозни намерения към тях. Към избора на брачен партньор жените Козирози подхождат отговорно. Когато изберат подходящия кандидат, му дават да разбере, че съпротивата е безсмислена от негова страна. В семейно отношение са много взискателни съпруги и строги майки; на всички членове се определят цели и задължения. Любовните кризи при тях могат да бъдат свързани с тяхната сдържаност и навика им да доминират. Единственото им спасение в такива моменти е работата.

Зодиите през 2024г.Зодиите през 2024г.