Рак
Рак

Рак

Аз чувствам

Управител: Луна

Ден: Понеделник

Цвят: Бял, Зелен

Камък: Перла

Метал: Сребро

Стихия: Вода

Кръст: Кардинален

Ракът има великолепна интуиция. Той никога не анализира, а чувства и знае, затова твърдо си отстоява както идеалите, така и заблудите. Ракът символизира майчинството. Представителите на този знак са изключително грижовни родители, които искрено обичат и бдят над своето потомство.

Луната им дава възприемчивост, лесна адаптация, леко възприемат всякакво външно въздействие.

Раците притежават известна доза самохвалство; не се притесняват да се изтъкнат,  да демонстрират красивите неща, които притежават. Повечето Раци са крайно самолюбиви, не умеят да иронизират себе си и се обиждат на шегите на другите.  Ракът началник с досадна дребнавост и педантичност разпределя задълженията, а после забравя да ги контролира. Всяка година въвежда различни правила, защото така си възстановява "реда".

Авторитарен е, но  и снизходителен и много неща прощава. Ако Ракът е в ролята на подчинен, с него може да се работи само с добро, той не понася натиск.

Той е религиозен и състрадателен. В неговите очи много неща изглеждат тайнствени.

В съвременното общество има изградени представи за това какво е хубаво и какво не и в него Раците са неадекватни, защото се държат като малки деца. Както знаем, от гледна точка на социума е хубаво да си голям и лошо да си дете.

По природа Раците са склонни да си придават важност, грижат се за своя авторитет и често се стремят да заемат някакви ръководни постове.

При Рака се изгражда определен маниер на „изкуствено” поведение. Маниер да се държи все едно, че има черупка - хем да е защитен, хем да е представителен. Тази черупка може да залепне като маска в поведението му. Той може да изглежда важно и глупаво, но когато си свали маската, остава едно дете.

Ракът често се поддава на външни влияния, зависим е от околните, държи се естествено, влияе се от моментните си желания,  има слаба воля, но добре възприема импулси отвън. Често усеща света като комфортен. Миролюбив е и рядко се конфронтира открито, обаче на прага на собствения си дом може да даде отпор на всекиго. Нерешителен е, бави се и трудно започва да действа.

Раците обичат да драматизират. Свръх емоционални са. Често не могат да контролират емоциите си. Много са раними. Прекалено силното подсъзнание може да замъглява и отслабва избирателността.

Основните качества на Рака са сензитивност и емпатия. Раците като по-сензитивни могат да усещат аурата на хората и растенията. Чувстват аурата на помещенията, на дома, усещат атмосферата в семейството.  Поради повишената емпатийност те са психически нестабилни,  ръководят се от чуждата емоция и силно се влияят от другите. Много са възприемчиви в емоционалната и сексуалната сфера, но въпреки това притежават дълбока вътрешна стабилност.

Ракът е много отворен, не се срамува да разказва за себе си лични неща, въпреки че в дълбините на душата си има свое уединено кътче. Притежава уникалната способност да се отнася много спокойно, както към своите грешки, така и към тези на другите, ако, разбира се, ги обича.

Ракът прощава много лесно, защото добре познава себе си. Той не се страхува да вижда в себе си това, което другите отричат, т.е. добре приема недостатъците си.

Ракът притежава рядка хаотичност и разхвърляност. На бюрото му има множество случайно попаднали там неща, той спешно събира всичко и трудно поддържа реда. Не умее да си планира времето, не може да пази дисциплина.

Ракът е отпуснат, мързелив, трудно се организира, обича да си хапне вкусно и да се наспи. Има силна връзка с дома, рода и също силно влияние на наследствеността, често дълго, с години не може да се откъсне от майка си.

Жените Рак често повтарят съдбата на майките си. Бабата и майката са много важни за тях. Много от житейските си трудности решават със своето обаяние, не обичат сблъсъци, сбивания. На Рака може да  му се повлияе с уговорки, ласки и подаръци. Раците са или затворени, скрити, изграждат стена, или имат подчертана склонност от време на време да правят големи панаири и бури за разтоварване.

Имат слаба воля и по-трудно се решават на нещо. Само необходимост може да ги накара да работят.

Жените Рак обичат да се самосъжаляват и оплакват, външно изглеждат нещастни, но всъщност нищо се може да ги извади от състояние на вътрешна уравновесеност. Жилави са, със силно чувство за оцеляване: сила за живот, това е силата на Рака. Не се пречупват лесно.

Ракът е дистанциран и безразличен към хората, които не са му близки. Старае се да запазва всички свои емоционални връзки и не обича раздялата, защото не обича да губи своето; дълго време помни преживяванията си, има уникална памет. Болезнено преживява изневярата, но е способен да възстанови отношенията отново. След разочарованието той изгражда своя живот отново с ентусиазъм и романтика.

Ракът е  влюбчив и то много. За Раците „техният дом е тяхната крепост”, те изолират личното си пространство от външни влияния.

Често мисленето им е хаотично, въпреки че е конкретно-образно, с ярки детайли. Наблюдателни са, но хаотични. В науката намират много дребни късчета, които не могат да съберат в обща картина.

Светът за Рака е вода - течаща, дълбока, обилна, но тя не може да изгради формата. Ракът има къса памет за формата. Той винаги говори истината, но всеки път тя е нова.

Мисленето на Рака има силен емоционален оттенък, той добре запомня това, което го е разчувствало по някакъв начин. Свързано е и с моментното му настроение. Раците имат  избирателна памет - помнят онова, което е в хармония с тяхното настояще. Ако Ракът е имал добри отношения с някого, той помни доброто в тях, ако не са били идеални - той ще запомни само лошото. Може да се сети за нещо лошо, което го е наранило отпреди 10 години. Изключително е подвластен на моментното си състояние. Не е обективен в мисленето. 

Ракът не обича, когато му се карат, иска постоянно да го хвалят, като усеща неискреността. Той изпитва потребност от емоционално общуване. В общуването внася приятна игривост като децата.

На мъжете Раци им е трудно в живота заради силната им емоционалност. Ракът вижда и възприема света като система от човешки отношения и връзки, но те трябва да са емоционални, а ако не са - значи не са му интересни.

Това е знак на историята - обича да изучава миналото и традициите.

Раците обичат да установяват емоционален контакт с хората, да задават настроение: „Аз съм толкова мил и добър, ако ме помолите много, всичко ще направя за вас”. Те имат свое пространство, свои връзки. Домът за тях не е стените и вещите, а емоционалната атмосфера. Формата  няма значение, но астралът е много важен. Ракът се стреми към астрална стабилност, т.е. към стабилност на емоционалните отношения.

Когато встъпвате в контакт с човек, който има силен Рак в картата,  първо трябва да го попитате как вървят семейните му дела, а след това вече можете да подхванете служебната тема. Трябва винаги да помните, че те много се засягат от дреболии, като правят от мухата слон. Отношението ни към тях трябва да е трепетно, с грижа за ранимите им чувства. Делата с тях трябва да се решават на момента, тъй като те могат да променят решението си до следващата ви среща.

Подходящите за тях професии са свързани с грижа за другите, педагогика, домакинство, готварство, ресторантьорство,  риболов.

Чувствеността и романтизмът на Рака спомагат за успеха им в сферата на изкуството, особено музиката, литературата, драматургията, режисурата. Също ги привлича историята и детската психология.

Раците се стремят към материална и емоционална безопасност. Пътят им към успеха е дълъг и неприбързан.  Те бавно, но сигурно вървят към това, което искат да притежават. Ракът търси работа, която да му харесва и задоволява неговите нужди. Дори и да не достигне абсолютните върхове в кариерата си, той си остава един чудесен служител и изпълнител.

На младини Раците са големи романтици и любители на любовни приключения. Продължителните връзки, които създават, са базирани на чувства. По принцип са верни на половинките си, но не изпускат възможността за любовен флирт. Въпреки че са романтични, те са особено прагматични и често се превръщат в „домашни тирани”.

Мъжете Раци притежават изтънчена и трепетна душа. Те са искрени, сърдечни, дружелюбни, но остават такива само до момента, в който не се сблъскат с натиск или насилие. Не обичат откритата борба, а ако се налага да участват в подобно нещо, го правят задкулисно. Те са много противоречиви, капризни и изложени на постоянната смяна на настроението, което често се ръководи от фазите на Луната.

Понякога може да ви се сторят наивни, тъй като приемат хората за изначално добри и безгрешни. Често могат да дразнят хората с инфантилността и отвлечеността си. Първата любов в мъжа Рак оставя неизгладима диря, нея ще помни цял живот.

Ако Раците не са сигурни в чувствата на партньорката, ще крият и своите, но ако усещат нейната преданост, по-добри съпрузи не може да намерите. В живота те срещат много опасни ситуации, но умело ги заобикалят.

Жените Рак са нежни създания. Те са непоправими романтици, имат добро сърце, сантиментални и чувствителни са. Склонни са към саможертва, особено в името на семейството, като в същото време ще страдат заради откъснатостта си от света и социалната си неадекватност. Чувствата им са под постоянно напрежение. Добивайки първия си любовен опит, те разбират, че бракът е  изтъкан от компромиси  между това, което искаме да имаме, и онова, което реално получаваме.

Символично Ракът представлява движението в обратна посока. Той е пазител на извора, корените, традициите. Символ е на душевната чистота. Двете запетайки представляват двата зародиша - мъжкият и женският. Тяхното завъртане навътре символизира способността на този знак да съхранява времето и да помни миналото.

Зодиите през 2024г.Зодиите през 2024г.